PROGRAM SCHEDULE Day 1 06.02.2023

T NOGINAIN OOI	ILDULL Day I		02.2020
Theme Diagnostic Stewardship	Resource Person	Duration	Time
Welcome note	<b>Dr. Rakesh Singh,</b> Professor & Head, Microbiology, JIPMER	10 min	8.00 - 8.10 AM
Overview of Workshop	<b>Dr. Apurba Sastry</b> AMS Lead (Microbiology) Additional Professor, JIPMER	30 min	8.10 - 8.30 AM
Integrated Stewardship (Overview) Diagnostic stewardship	Dr. Apurba Sastry AMS Lead (Microbiology) Additional Professor, JIPMER	1 hour	8.30 - 9.30 AM
Photography and Tea	Participants & Resource persons	30 min	9.30 - 10.00 AM
Introduction	All faculty and Resource persons	30 min	10.00 - 10.30 AM
Processing of Clinical Specimen	ns		
Processing and reporting of Lower respiratory specimens	<b>Dr. S. Sujatha</b> Professor (Microbiology), JIPMER	1 hour	10.30 - 11.30 AM
Processing and reporting of Exudate specimens	Dr. Maanasa Bhaskar Asst. Professor (Micro), JIPMER Dr. S. Sujatha Professor (Microbiology), JIPMER	30 min	11.30 - 12.00 PM
Processing and reporting of Urine specimens	<b>Dr. Jharna Mandal</b> Professor (Microbiology), JIPMER	1 hour	12.00 - 1.00 PM
Lunch break		1 hour	1.00 - 2.00 PM
Processing of Blood Culture	<b>Dr. Apurba Sastry</b> Addl. Professor (Micro), JIPMER	1 hour	2.00 - 3.00 PM
Automation in Microbiology			
Automated Blood Culture	<b>Dr. Sandhya Bhat</b> Professor of Microbiology PIMS, Puducherry	30min	3.00 -3.30 PM
VITEK	Dr. Sarumathi HIC Fellow and SR, JIPMER Moderators: Dr Deepashree Dr. Ketan Priyadarshi	1 hour 15 min	3.30 - 4.45 PM
Tea break		15 min	4.45 - 5.00 PM
MALDI-TOF MS	Dr. Symphonia Senior Resident (Microbiology) Sri Venkateswara Medical College, Puducherry Moderator: Dr. Ketan Priyadarshi	1 hour	5.00 - 6.00 PM
Post-test Homework: Turnaround time	Dr. Monika S Senior Resident (Microbiology) ESIC Medical College, Chennai	30 min	6.00 - 6.30 PM

## PROGRAM SCHEDULE

Day 2

07.02.2023

Theme Diagnostic Stewardship	Resource Person	Duration	Time
Homework (TAT)	<b>Dr. Apurba Sastry</b> Additional Professor Microbiology, JIPMER	30 min	8.00 - 8.30 AM
Antimicrobial Susceptibility Testi	ng (CLSI and EUCAST)		
Basics of AST (Disk Diffusion)	Dr. Deepashree R Assistant Professor(Micro) JSS Medical College, Mysore	1 hour 15 min	8.30 - 9.45 AM
Basics of AST (MIC)	<b>Dr. Ketan Priyadarshi</b> Assistant Professor Microbiology, AIIMS, Patna	1 hour	9.45 - 10.45 AM
Tea break		15 min	10.45 - 11.00 AM
General terminologies	Dr. Apurba Sastry Additional Professor Microbiology, JIPMER	1 hour	11.00 - 12.00 PM
Gram-positive cocci	<b>Dr. Ketan Priyadarshi</b> Assistant Professor Microbiology, AIIMS, Patna	1 hour	12.00 - 1.00 PM
Lunch break		1 hour	1.00 - 2.00 PM
Gram-negative bacilli	Dr. Deepashree R Assistant Professor (Micro) JSS Medical College, Mysore	1 hour	2.00 - 3.00 PM
Selective Reporting and Role of Breakpoint-to-MIC Quotient (BMQ)	Dr. Monika S Senior Resident (Microbiology) ESIC Medical College, Chennai	30 min	3.00 - 3.30 PM
Quality Control in AST	Dr. Isabella Princess Consultant Microbiologist Apollo Hospitals, Chennai Dr. Ketan Priyadarshi Assistant Professor Microbiology, AIIMS, Patna	1 hour	3.30 - 4.30 PM
Tea break		15 min	4.30 - 4.45 PM
Direct Susceptibility Testing	Dr. Sarumathi HIC Fellow and SR, JIPMER	30 min	4.45 - 5.15 PM
Agreement between AST methods	Dr. Monika S Senior Resident (Microbiology) ESIC Medical College, Chennai	15 min	5.15 - 5.30 PM
Use of Comments in Clinical Microbiology Reporting	<b>Dr. Apurba Sastry</b> Additional Professor Microbiology, JIPMER	15 min	5.30 - 5.45 PM
Post-test Homework: BMQ and Agreement	<b>Dr. Sarumathi</b> HIC Fellow and SR, JIPMER	30 min	5.45 - 6.15 PM

PROGRAM SCHEDULE

Day 3

08.02.2023

Theme Clinical Stewardship	Resource Person	Duration	Time
Homework (BMQ and Agreement)	Dr. Monika S Senior Resident (Microbiology) ESIC Medical College, Chennai	30 min	8.00 - 8.30 AM
Implementation of AMS			
Steps of implementation Role of stakeholders such as ID physicians, Pharmacist, Nurses, IT	Dr. V. Ramasubramanian Infectious disease Consultant Apollo Hospitals, Chennai	1 hour	8.30 - 9.30 AM
AMS interventions			
Debate: Which is better? Formulary restriction and preauthorization	Dr. Venkateswaran R Addl. Professor (Medicine) JIPMER	20 min	9.30 - 9.50 AM
Or Prospective audit and feedback	<b>Dr. Nishad Plakkal</b> Addl. Professor (Neonatology) JIPMER	20 min	9.50 - 10.10 AM
Febrile neutropenia (antibiotic policy)	Dr. Smita Kayal Addl. Professor (Medical Oncology), JIPMER	20 min	10.10 - 10.30 AM
Tea break		15 min	10.30 - 10.45 AM
Demonstration: Prospective audit and Feedback in febrile neutropenia	Dr. Smita Kayal Dr. Apurba Sastry Dr. Deepashree	30 min	10.45 - 11.15 AM
Antimicrobial advices-based interventions	<b>Dr. Apurba Sastry</b> Additional Professor Microbiology, JIPMER	45 min	11.15 - 12.00 PM
Behavioural interventions in AMS	Dr. Anup R Warrier Consultant-Infectious disease Aster Medcity, Kochi	30 min	12.00 - 12.30 PM
Other AMS Interventions including low-hanging fruits in AMS	Dr. Anup R Warrier Consultant-Infectious disease Aster Medcity, Kochi	30 min	12.30 - 1.00 PM
Lunch break		1 hour	1.00 - 2.00 PM
Monitoring of the AMS Program			
Defined Daily Dose  Days of Therapy (DOT) and Others	Dr. Ketan Priyadarshi Assistant Professor Microbiology, AllMS, Patna Dr. Symphonia, Senior Resident, Sri Venkateswara Medical College, Puducherry	1 hour 30 min	2.00 - 3.30 PM
Tea break		15 min	3.30 - 3.45 PM
Post-test and homework (DDD)	Dr. Isabella Princess Consultant Microbiologist Apollo Hospitals, Chennai	30 min	4.15 - 4.45 PM

## PROGRAM SCHEDULE

Day 4

09.02.2023

Theme Clinical Stewardship	Resource Person	Duration	Time
Homework (DDD)	<b>Dr. Ketan Priyadarshi</b> Assistant Professor Microbiology, AIIMS, Patna	30 min	8.00 - 8.30 AM
Principles of Antimicrobial Thera	py		
Principles of Empirical Antimicrobial Therapy	Dr. Akshatha R, DM Infectious Disease, AIIMS, Jodhpur Dr. Prasan Panda (Moderator) Associate Professor (Medicine) AIIMS, Rishikesh	1 hour	8.30 - 9.30 AM
Targeted Antimicrobial Therapy for gram-positive bacterial infections	Dr. Vivekanandan AMSP Lead JIPMER Professor and Head (Medicine)	30 min	9.30 - 10.00 AM
Targeted Antimicrobial Therapy for gram-negative bacterial infections	Dr. Abi Manesh Associate Professor Dept. of Infectious Diseases CMC Vellore	45 min	10.00 - 10.45 AM
Tea break		15 min	10.45 - 11.00 AM
Surgical Antimicrobial Prophylaxis	<b>Dr. Nandakishore</b> Professor of Surgery, JIPMER	30 min	11.00 - 11.30 AM
Antifungal stewardship	<b>Dr. Rakesh Singh,</b> Prof. & Head, Microbiology JIPMER	1 hour	11.30 - 12.30 PM
Point-of-care tests (POCT) including biomarkers	Dr. Aruna Poojary HoD (Patho and Microbiology) Breach Candy Hospital, Mumbai	30 min	12.30 - 1.00 PM
Lunch break			1.00 - 2.00 PM
Nutshell on Antimicrobial Agents	<b>Dr. Nusrat</b> (Moderator) Professor (Pharmacology) PGIMER, Chandigarh		
PK/PD of antimicrobial agents	Dr. Sumit Rai Professor & Head, Microbiology AIIMS, Mangalagiri	1 hour	2.00 - 3.00 PM
β-lactam agents  Other major group of antimicrobials	Dr. Ketan Priyadarshi Assistant Professor Microbiology, AlIMS, Patna Dr. Akshatha R, DM Infectious Disease, AlIMS, Jodhpur	1 hour 30min	3.00 - 4.30 PM
Tea break		15min	4.30 - 4.45 PM
Clinical Microbiology Reporting S	oftware		
Clinical Microbiology Reporting Software (Demonstration)	Dr. Apurba Sastry Additional Professor Microbiology, JIPMER Dr. Anand Janagond Professor (Micro), S.Nijalingappa Medical College, Bagalkot	1 hour	4.45 - 5.45 PM
Post-test and Homework (MDR./XDR./PDR., Antibiogram: first isolate selection and analysis)	Dr. Symphonia Senior Resident, Microbiology Sri Venkateswara Medical College, Puducherry	30 min	5.45 - 6.15 PM

Topics	Resource Person	Duration	Time
Theme: VAMR Study Investigator Meeting and Hospital Antibiogram			
VAMR Study Investigator Meeting			
VAMR Study Protocol	Dr. Ketan Priyadarshi	45 min	8.00 - 8.45 AM
Presentation	Asst. Prof. (Micro), AIIMS, Patna	45 111111	6.00 - 6. <del>4</del> 3 AIVI
Go Blue Campaign	VAMR investigators	30 min	8.45 - 9.15 AM
Key note address			
One health approach in AMS	Dr. Anuj Sharma WHO Country Office for India	45 min	9.15 - 10.00 AM
Tea break		15 min	10.00 - 10.15 AM
Hospital Antibiogram			
Routine antibiogram	Dr. Apurba Sastry	2 hour	10.15 - 1.00 PM
Noutille alitiblograffi	Addl. Professor (Micro), JIPMER	45 min	10.15 - 1.00   W
Lunch break		1 hour	1.00 - 2.00 PM
Enhanced and other types of	Dr. Apurba Sastry	45 min	2.00 - 2.45 PM
antibiogram	Addl. Professor (Micro), JIPMER	10 111111	2.00 2.1011
Use of antibiogram	Dr. Apurba Sastry Addl. Professor (Micro), JIPMER	15 min	2.45 - 3.00 PM
MDR. XDR. PDR. Analysis	Dr. Ketan Priyadarshi Asst. Prof. (Micro), AIIMS, Patna	1 hour	3.00 - 4.00 PM
Valedictory			
Grand post-test (Quiz)	Dr. Sarumathi/Dr. Monika	30 min	4.00 - 4.30 PM
Way forward, Feedback		1 hour	4.30 - 5.30 PM

## **Clinical Microbiology Reporting Software**

- -The Clinical Microbiology Reporting Software maintains the electronic culture register, integrated with equipment such as VITEK, MALDI-TOF, BACT/ALERT and CLSI guideline.
- -It provides 24X7 live authorization facility with autogenerated messages.
- -Automatically generates C&AST reports added with useful comments such as Infection control advice, antibiotic specific advice, organism pathogenicity etc.
- -Therapeutic index and MIC guiding table guide the clinicians to decide on the drug of choice
- -It can generate antibiograms, MDR/XDR/PDR rates, key performance indicators such as turnaround time.





