

(An Institution of National Importance Under Ministry of Health and Family Welfare

## 2<sup>ND</sup> NATIONAL WORKSHOP ON

# HOSPITAL INFECTION CONTROL

## FOR NURSES

24th to 26th July 2019





#### **COURSE COORDINATORS**

DR SUJATHA SISTLA DR APURBA SANKAR SASTRY

#### **ORGANIZED BY**

DEPARTMENT OF MICROBIOLOGY & HOSPITAL INFECTION CONTROL COMMITTEE JIPMER, PUDUCHERRY

#### Dear Nurses,

Greetings from JIPMER

We are pleased to announce that Department of Microbiology along with the office of HICC (Hospital Infection Control Committee), JIPMER will conduct the '2<sup>nd</sup> National Workshop on Hospital Infection Control for Nurses' between 24<sup>th</sup> to 26<sup>th</sup> July 2019 in JIPMER Pondicherry, India. The target group will be ONLY infection control nurses from different parts of the country.

Infection Control is an essential component of any health care delivery system. Implementing infection control measures from simple hand washing to high-level disinfection of surgical instruments can prevent transmission of disease in health care settings. Unfortunately, an effective and robust infection control programme is lacking in most of the hospitals.

Nurses play a crucial role in executing and implementing the infection control programme in health care services. Infection control nurses (ICNs) are the pillars of Hospital infection control committee (HICC). ICNs perform rounds, audits, surveillances and ensure the implementation of infection control activities. Unfortunately there are paucity of training program for infection control nurses in India. This workshop aims at training the ICNs across the country on various aspects of hospital infection control which range from hand hygiene, personal protective equipment, HAI Surveillance, bundle care audit, needle stick injury, biomedical waste audit and environmental surveillance.

The number of participants selected for the workshop will be limited to 70. Nurses working in the infection control area only will be considered for this workshop. Credit hours will be awarded to the participants.

#### **COURSE COORDINATORS**

### Dr Sujatha Sistla

Member Secretary, Hospital Infection Control Committee (HICC) Chairman (Nosocomial Infection Group, JIPMER Quality Council) Professor and Head Dept. of Microbiology, JIPMER

### Dr Apurba Sankar Sastry

Officer In-charge, HICC
Antimicrobial Stewardship Lead
Associate Professor
Dept. of Microbiology, JIPMER
drapurbasastry@gmail.com

## PROGRAMME SCHEDULE (DAY-1)

Day	y-1 (Wednesday) 24.07.2019	Resource person	Duration	Timings
Reg	gistration		30 min	8.30-9.00AM
Int	roductory Session			
	Introduction of participants		30 min	9.00-9.30AM
	Overview of workshop	Dr Apurba Sastry	30 min	9.30-10.00 AM
		HICC officer, JIPMER		
	Inauguration		15 min	10.00-10.15 AM
	High tea and group photo		15 min	10.15 -10.30 AM
Pre	vention of HAIs-I			
	Standard Precaution-I	Ms Rajalakshmi Garnett	45 min	10.30- 11.15 AM
	Hand hygiene	Infection control nurse, JIPMER		
	Hand hygiene audit	Infection control nurses, JIPMER	1 hour	11.15-12.15 PM
	Standard Precaution-II	Ms Lathika Gadson	30 min	12.15-12.45 PM
	Personal protective equipment	Infection control nurse, JIPMER		
	Hands on of PPE use	Infection control nurses, JIPMER	30 min	12.45-1.15 PM
	Lunch		1 hour	1.15-2.15 PM
	Prevention of HAI-III Transmission Based Precautions	Dr Apurba Sastry HICC officer, JIPMER Ms Radjalatchoumy Gobinath Infection control nurse, JIPMER	1 hour	2.15-3.15 PM
	Tea break		15 min	3.15- 3.30 PM
CS	SD Infection control policy			
CS	SD Infection control policy	Mrs. Kavitha Kulkarni	1 hour	3.30-4.30 PM
		Scientific Affairs and Education		
		Manager, Infection Prevention		
		Division, 3M India		
Fee	dback, homework and post-test			4.30-5.00 PM

## PROGRAMME SCHEDULE (DAY-2)

Day-2 (Thursday) 25.07.2019	Resource Persons	Duration	Timings
Reporting of participants		30 min	8.30-9.00 AM
Recapitulation by rapporteur			
HAI Surveillance (NHSN, CDC)	Dr Apurba Sastry (Moderator)		
	HICC officer, JIPMER		
Common terminologies (NHSN)	Dr Apurba Sastry	1 hour	9.00-10.00 AM
	HICC officer, JIPMER		
CA-UTI Surveillance (NHSN)	Ms Vijitha	30 min	10.00-10.30 AM
	Infection control nurse, JIPMER		
CLABSI Surveillance (NHSN)	Dr Dhanalakshmi	30 min	10.30-11.00 AM
	Junior resident (Micro), JIPMER		
Tea break		15min	11.00-11.15 AM
VAE/PNEU Surveillance (NHSN)	Dr Deepashree R	1 hour	11.15-12.15PM
	Senior resident (HICC), JIPMER		
SSI Surveillance (NHSN)	Dr Akshatha	45min	12.15-1.00 PM
	Junior resident (Micro), JIPMER		
Lunch break		1 hour	1.00 -2.00 PM
Prevention of HAIs-II	Dr Apurba Sastry (Moderator)		
(Bundle care approach)	HICC officer, JIPMER		
CAUTI	Ms Rani Thamizharasan	30 min	2.00-2.30PM
	Infection control nurse, JIPMER		
CLABSI	Ms Rajalakshmi Garnett	30 min	2.30-3.00PM
	Infection control nurse, JIPMER		
VAP	Ms Radjalatchoumy Gobinath	30 min	3.00-3.30PM
	Infection control nurse, JIPMER		
SSI	Ms Djiva Azhwar	30 min	3.30-4.00PM
	Infection control nurse, JIPMER		
Tea break			4.00-4.15PM
HAI surveillance/bundle care audit	All ICNs	45 min	4.15-5.00 PM
(ICU visit)			
Feedback, homework and post-test			5.00-5.30 PM

### **PROGRAMME SCHEDULE (DAY-3)**

Day-3 (Friday) 26.07.2019	Resource persons	Duration	Timings
Homework discussion			
Reporting of participants		30 min	8.30-9.00 AM
Recapitulation by rapporteur			
HAI surveillance data analysis and Antimicrol	oial stewardship		<u>'</u>
HAI surveillance (homework)	Dr Apurba Sastry	45 min	9.00-9.45 AM
Data entry and analysis	HICC officer, JIPMER		
Antimicrobial stewardship	Dr Apurba Sastry	45 min	9.45-10.30AM
	HICC officer, JIPMER		
Tea Break		15 min	10.30-10.45AM
<b>Environmental and Staff Surveillance, Disinfe</b>	ction Policy and Infection control at	laundry and	kitchen
Environmental and Staff Surveillance	Dr Sarumathi	30 min	10.45-11.15PM
	Junior resident (Micro), JIPMER		
Disinfection Policy	Dr Umasekar	1 hour	11.15-12.15PM
Classification, instruments and HiTouch areas	Professor of Microbiology		
disinfection, Housekeeping policy, Endoscopy	Infection preventionist		
and SUD reprocessing, Spillage management,	Ramchandra Medical College		
Disinfectant testing	Chennai		
Infection control at laundry and kitchen	Dr Nonika Rajkumari	30 min	12.15-12.45PM
	Associate Professor		
	Dept. of Microbiology, JIPMER		
Lunch		1 hour	12.45-1.45PM
Biomedical waste management, Needle stick in	jury (NSI) and Hepatitis B vaccina	tion	<u> </u>
Biomedical waste management	Dr Kalpana	45 min	1.45-2.30PM
	Junior resident (Micro), JIPMER		
	Ms Mohanakumari		
	Infection control nurse, JIPMER		
Needle stick injury (NSI) and hepatitis B	Dr Subhashree Samantray	1 hour	2.30-3.30PM
vaccination	Junior resident, JIPMER		
	Mr Thirumavarasu G		
	Infection control nurse, JIPMER		
Tea Break		15 min	3.30-3.45PM
Valedictory Function		15 min	3.45-4.00PM

### IMPORTANT INFORMATION

Course fees	Rs 3500/ which covers bench fees, breakfast, snacks and working lunch.		
(non-refundable)			
Accommodation	Accommodation will be arranged in nearby hotel on request with additional payment.		
	Hotel Eden Park (2km)-		
	• Standard room: Rs 1300/ day for single occupancy and Rs 650/day for sharing.		
	• Contact hotel manager Mr. V.Madhavan, Manager, 9789688433, 0413-4901143		
	0413-4901413. Email: reservation@edenparkhotel.in		
	Address: 1/A,100 feet road, Thilagar Nagar, Next to Toyota show room, Puducherry		
	9 Website: <a href="http://edenparkhotel.in/">http://edenparkhotel.in/</a>		
	Hotel Tamizh Park (1.5 km)-		
	• Standard room: Rs 1400/ day for single occupancy and Rs 800/day per person for		
	sharing. (including tax and complimentary breakfast)		
	Deluxe Room: Rs 1900/ day for single occupancy and Rs 950/day per person for		
	sharing. (including tax and complimentary breakfast)		
	• Contact hotel manager. Mr Raj (7639047166), Mr Siva (084899 21011)		
	Address: 330 Vazhudavur Road Near to Indira Gandhi Medical College, Puducherry		
	605009. http://www.hoteltamizhpark.com/ hoteltamizhpark@gmail.com		
Application	Should be sent <b>ONLY</b> through google form at the link below:		
	$\underline{https://docs.google.com/forms/d/1q0y5qccX\_3kZITt5LCQDaX0bhqJ1kWy}$		
	XbqNTPEr2CIU		
	Last date for receipt of application – 31st May 2019		
Provisional	Provisionally selected candidates shall be notified by e-mail as well on JIPMER		
Selection	website by 7th June 2019.		
Confirmed	Once selected, candidates will have to confirm their participation by paying the		
Selection	course fees by online bank transfer. Details will be provided to the select		
	candidates.		
<b>Contact Person</b>	For any queries, please contact :		
	Ms Rani Thamizharasan, Infection control nurse (9486948025)		
	Ms Radjalatchoumy Gobinath, Infection control nurse (9092159233)		
	hiccworkshop@gmail.com		

#### DECLARATION OF THE CANDIDATE

(Paste the scan copy of this declaration page after signature)

My role in infection control at my working place  Lam currently working as an infection control nurse at my hospital statements.	since vears				
I am currently working as an infection control nurse at my hospital since years  I am going to be posted as infection control nurse after attending this workshop at my hospital					
Past working experience in infection control					
Training /course attended in infection control					
Signature of the participant	Signature and seal of officer- charge or Highest authority concerned				



Bottom row- Mrs Djiva Azhwar, Mrs Rani Thamizharasan, Dr Apurba Sastry, Dr Deepashree, Mrs Ruth Lilly

Top row- Mrs Ilaveni, Mrs Mohanakumari, Mr Rajasekar, Mrs Lathika, Gladson, Mrs Devapriya S D, Mrs Rajalakshmi Garnett,

Mr Venkatachalapathy, Mrs Vijitha, Mr Thirumavarasu G, Mrs Radjalatchoumy Gobinath.