

(An Institution of National Importance Under Ministry of Health and Family Welfare)

## NATIONAL WORKSHOP ON

# HOSPITAL INFECTION CONTROL

## FOR NURSES

25th to 27th July 2018





#### **COURSE COORDINATORS**

DR SUJATHA SISTLA DR APURBA SANKAR SASTRY

#### **ORGANIZED BY**

DEPARTMENT OF MICROBIOLOGY & HOSPITAL INFECTION CONTROL COMMITTEE JIPMER, PUDUCHERRY

#### Dear Nurses,

Greetings from JIPMER

We are pleased to announce that Department of Microbiology along with the office of HICC (Hospital Infection Control Committee), JIPMER will conduct the 'National Workshop on Hospital Infection Control for nurses' between 25<sup>th</sup> to 27<sup>th</sup> July 2018 in JIPMER Pondicherry, India. The target group will be ONLY infection control nurses from different parts of the country.

Infection Control is an essential component of any health care delivery system. Implementing infection control measures from simple hand washing to high-level disinfection of surgical instruments can prevent transmission of disease in health care settings. Unfortunately, an effective and robust infection control programme is lacking in most of the hospitals.

Nurses play a crucial role in executing and implementing the infection control programme in health care services. Infection control nurses (ICNs) are the pillars of Hospital infection control committee (HICC). ICNs perform rounds, audits, surveillances and ensure the implementation of infection control activities. Unfortunately there are paucity of training program for infection control nurses in India. This workshop aims at training the ICNs across the country on various aspects of hospital infection control which range from hand hygiene, personal protective equipment, HAI Surveillance, bundle care audit, needle stick injury, biomedical waste audit and environmental surveillance.

The number of participants selected for the workshop will be limited to 50. Nurses working in the infection control area only will be considered for this workshop. Credit hours will be awarded to the participants.

#### COURSE COORDINATORS

#### Dr Sujatha Sistla

Member Secretary, Hospital Infection Control Committee (HICC) Chairman (Nosocomial Infection Group, JIPMER Quality Council) Professor and Head Dept. of Microbiology, JIPMER

## Dr Apurba Sankar Sastry

Infection Control Officer
Officer In-charge, HICC,
Antimicrobial Stewardship Lead,
Associate Professor
Dept. of Microbiology, JIPMER
drapurbasastry@gmail.com

#### PROGRAMME SCHEDULE (DAY-1)

Day-1 (Wednesday) 25.7.2018	Resource person	Duration	Timings
Registration and breakfast		30 min	8.30-9.00AM
Introductory Session			
Introduction of participants		30 min	9.00-9.30AM
Overview of workshop	Dr Apurba Sastry	30 min	9.30-10.00 AM
	HICC officer, JIPMER		
Inauguration		30 min	10.00-10.30 AM
High tea and group photo		30 min	10-30 -11.00 AM
Prevention of HAIs			
Standard Precaution-I	Ms Rajalakshmi Garnett	45 min	11.00- 11.45 AM
Hand hygiene	Infection control nurse, JIPMER		
Hand hygiene audit	Infection control nurses, JIPMER	1 hr 15 min	11.45-1.00 PM
Lunch		1 hour	1.00-2.00 PM
Standard Precaution-II	Ms Lathika Gladson	45 min	2.00-2.45 PM
Personal protective equipment	Infection control nurse, JIPMER		
Hands on of PPE use	Infection control nurses, JIPMER	30 min	2.45-3.15 PM
Tea break		15 min	3.15- 3.30 PM
Transmission Based Precautions	Ms Radjalatchoumy Gobinath	1 hour	3.30-4.30 PM
	Infection control nurse, JIPMER		
Feedback and Post-test MCQs		30 min	4.30-5.00 PM

#### PROGRAMME SCHEDULE (DAY-2)

Day-2 (Thursday) 26.6.2018	Resource Persons	Duration	Timings	
Reporting of participants & breakfast		30 min	8.30-9.00 AM	
HAI Surveillance (NHSN, CDC)				
Common terminologies (NHSN)	Dr Apurba Sastry	1.00 hr	9.00-10.00 AM	
	HICC officer, JIPMER			
CA-UTI Surveillance (NHSN)	Ms V.Vijitha	30 min	10.00-10.30 AM	
	Infection control nurse, JIPMER			
CLABSI Surveillance (NHSN)	Ms Rajalakshmi Garnett	30 min	10.30-11.00 AM	
	Infection control nurse, JIPMER			
Tea break		15 min	11.00-11.15 AM	
VAE/PNEU Surveillance (NHSN)	Dr Deepashree R	1 hour	11.15-12.15 PM	
	Senior resident (HICC), JIPMER			
SSI Surveillance (NHSN)	Dr Prasanna Bhat	45 min	12.15-1.00 PM	
	Junior resident, JIPMER			
	Ms Djiva Azhwar			
	Infection control nurse, JIPMER			
Lunch break		1 hour	1.00 -2.00 PM	
Prevention of HAIs				
CAUTI	Ms Rani Thamizharasan	30 min	2.00-2.30PM	
	Infection control nurse, JIPMER			
CLABSI	Ms Rajalakshmi Garnett	30 min	2.30-3.00PM	
	Infection control nurse, JIPMER			
VAP	Ms Radjalatchoumy Gobinath	30 min	3.00-3.30PM	
	Infection control nurse, JIPMER			
SSI	Ms Devapriya S D	30 min	3.30-4.00PM	
	Infection control nurse, JIPMER			
Tea break		15 min	4.00-4.15PM	
HAI surveillance/bundle care audit		45 min	4.15-5.00 PM	
(ICU visit)				
Feedback and Post-test MCQs		30 min	5.00-5.30 PM	

#### PROGRAMME SCHEDULE (DAY-3)

Day-3 (Friday) 27.7.2018	Resource persons	Duration	Timings
Homework discussion			
Reporting of participants and breakfast		30 min	8.30-9.00 AM
Recapitulation by rapporteur			
HAI surveillance	Dr Deepashree R	30 min	9.00-9.30 AM
Data entry and analysis	Senior resident (HICC), JIPMER		
Antimicrobial stewardship	Dr Apurba Sastry	1 hour	9.30-10.30AM
	HICC officer, JIPMER		
Tea Break		15 min	10.30-10.45AM
Environmental and Staff Surveillance	Dr Dhanalakshmi	45 min	10.45-11.30PM
	Junior resident, JIPMER		
	Ms Ruthlilly		
	Infection control nurse, JIPMER		
Disinfection Policy	Dr Umasekar	45 min	11.30-12.15 PM
Classification, instruments and HiTouch areas	Professor of Microbiology		
disinfection, Housekeeping policy, Endoscopy	Infection preventionist		
and SUD reprocessing and Disinfectant testing	Ramchandra Medical College		
	Chennai		
Spillage management	Ms P. Mohanakumari	15 min	12.15-12.30PM
	Infection control nurse, JIPMER		
Infection control at laundry and kitchen	Dr Nonika Rajkumari	30 min	12.30-1.00PM
	Assistant Professor		
	Dept. of Microbiology, JIPMER		
Lunch		1 hour	1.00-2.00PM
CSSD Infection control policy	Mrs. Kavitha Kulkarni	1 hour	2.00-3.00PM
	Scientific Affairs and Education		
	Manager, Infection Prevention		
	Division, 3M India		
Biomedical waste management	Dr Shruthi vasanth	45 min	3.00- 3.45PM
	Junior resident, JIPMER		
	Ms Djiva Azhwar		
	Infection control nurse, JIPMER		
Tea Break		15 min	3.45-4.00PM
Needle stick injury (NSI) and hepatitis B	Dr Ramya Raghavan	1 hour	4.00-5.00PM
vaccination	Junior resident, JIPMER		
	Mr Thirumavarasu G		
	Infection control nurse, JIPMER		
Valedictory Function		30 min	5.00-5.30PM

## IMPORTANT INFORMATION

Course fees	Rs 3000/ which covers bench fees, breakfast, snacks and working lunch.	
(non-refundable)	Accommodation will be arranged in nearby hotel on request with additional payment	
	(Rs 1300-1500/day for two persons on sharing basis).	
Application	Should be sent <b>ONLY</b> through google form at the link below:	
	https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe0oi1f_bSUDUi2Bj5s1d6WjCK	
	KieOB1fEbBinII3dq0Fs56A/viewform?c=0&w=1	
	Last date for receipt of application – 31st May 2018	
Provisional	Provisionally selected candidates shall be notified by e-mail as well on JIPMER	
Selection	website by 7 <sup>th</sup> June 2018.	
Confirmed	Once selected, candidates will have to confirm their participation by paying the	
Selection	course fees by online bank transfer. Details will be provided to the selected	
	candidates.	
	Last date for receipt of the payment- 15th June 2018.	
<b>Contact Person</b>	For any queries, please contact:	
	Ms Rani Thamizharasan (9486948025), Ms Djiva Azhwar (8428377903)	
	hiccworkshop@gmail.com	

### DECLARATION OF THE CANDIDATE

(Paste the scan copy of this declaration page after signature)

My role in infection control at my working place	
I am currently working as an infection control nur	rse at my hospital since years
I am going to be posted as infection control nurse	after attending this workshop at my hospital
Past working experience in infection control	
Training /course attended in infection control	
Signature of the participant	Signature and seal of office-
charge	or Highest authority concerne



Top row- Mrs Ilaveni, Mrs Mohanakumari, Mr Rajasekar, Mrs Lathika, Gladson, Mrs Devapriya S D, Mrs Rajalakshmi Garnett, Mr Bottom row- Mrs Djiva Azhwar, Mrs Rani Thamizharasan, Dr Apurba Sastry, Dr Deepashree, Mrs Ruth Lilly Venkatachalapathy, Mrs Vijitha, Mr Thirumavarasu G, Mrs Radjalatchoumy Gobinath.